20.3.08

ΕΝΑ ΑΝΤΙ- ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΕΤΑ-

Ενδιαφέρουσες οι απαντήσεις στα ερωτήματα που είχαν τεθεί στην προηγούμενη ανάρτηση. Δυστυχώς όμως απαντούν στο πρώτο ερώτημα και όχι στα υπόλοιπα τρία, που και δύσκολα δεν ήταν, αλλά και έδιναν την αφορμή για αναρτήσεις με πλούσιο περιεχόμενο (διαγράμματα, πίνακες, εικόνες κλπ). Καλό λοιπόν είναι, εκτός από την επεξεργασία των επόμενων ερωτημάτων, κάποια στιγμή να ασχοληθείτε και με τα ερωτήματα που έχετε αφήσει αναπάντητα.
Τα νέα ερωτήματα είναι:
  1. Οι Watson και Crick στην πρώτη προσέγγιση για πως αντιγράφεται το DNA, εκτός από την ιδέα του ημισυντηρητικού τρόπου αντιγραφής, διετύπωσαν και την ιδέα του "φερμουάρ". Σύμφωνα με αυτήν, η αντιγραφή του μορίου ξεκινά από ένα σημείο, στο ένα άκρο του, και καθώς το "φερμουάρ" των δύο κλώνων, ανοίγει όλο και περισσότερο, απέναντι από κάθε μητρικό κλώνο, συντίθεται ένας θυγατρικός. Αργότερα όμως, διαπιστώθηκε ότι, αν το μόριο αντιγραφόταν σύμφωνα με τη θεωρία του φερμουάρ, ο χρόνος που θα χρειαζόταν να ολοκληρωθεί η αντιγραφή του, θα ήταν πολλές-πολλές φορές μεγαλύτερος από τον πραγματικό. Έτσι οι επιστήμονες κράτησαν την ημισυντηρητικότητα της αντιγραφής, αλλά αναθεώρησαν τη θεωρία του "φερμούαρ", ώστε οι σκέψεις τους να εξηγούν τον πολύ μικρό χρόνο που χρειάζεται ένα τόσο μεγάλο μόριο για να αντιγραφεί. Μπορείτε να σκεφτείτε ποια ήταν η αναθεώρηση που έκαναν;
  2. Το DNA αν και φέρει τη γενετική πληροφορία, δεν είναι αυτό που πηγαίνει στα ριβοσώματα, για να την υλοποιήσουν, ώστε να παράγονται οι πρωτεΐνες και να εκδηλώνονται τα γνωρίσματα. Αντιθέτως στέλνει στα ριβοσώματα έναν "εκπρόσωπό" του, το m RNA. Γιατί τα ευκαρυωτικά κύτταρα, είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν αυτήν την πολύπλοκη δουλειά; Δεν θα ήταν πρακτικότερο αν το DNA πήγαινε "αυτοπροσώπως" στα ριβοσώματα, για να κατευθύνει την παραγωγή των πρωτεϊνών;
  3. Κατά την εκτέλεση των σταδίων του κεντρικού δόγματος, δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται λάθη. Μπορεί π.χ. κατά την αντιγραφή, απέναντι σε μια Τ να μπει μια C, ή κατά τη μεταγραφή απέναντι από μια Τ να μπει μια U. Μπορείτε να προβλέψετε ποιες θα ήταν οι πιθανές οι συνέπειες ενός λάθους:
  • α. κατά την αντιγραφή,
  • β. τη μεταγραφή,
  • γ. τη μετάφραση, ενός γονιδίου που καθορίζει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης;
(και για να βοηθηθείτε, ποιο από τα λάθη αυτά, μπορεί να σταθεί αιτία για την παραγωγή περισσότερων λανθασμένων μορίων της ίδιας πρωτεΐνης, και γιατί;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: