25.2.08

Μια εισαγωγή για το Κεντρικό Δόγμα της Βιολογίας

Ένα από τα προϊόντα της Βιοτεχνολογίας που έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην αντιμετώπιση του διαβήτη (λόγω του χαμηλού κόστους και της ασφάλειας στη χρήση), είναι η ινσουλίνη που παράγεται από γενετικά τροποποιημένα βακτήρια.
Η διαδικασία παραγωγής ινσουλίνης από τα βακτήρια αυτά, σε γενικές γραμμές ακολουθεί τα βήματα που εικονίζονται στο παρακάτω slide show.



Από τη διαδοχή των φωτογραφιών γίνεται αντιληπτό,ότι ένα βακτηριακό κύτταρο που δεν έχει την ικανότητα να παράγει την πρωτεΐνη ινσουλίνη, αν δεχτεί μέσω ενός delivery γονιδίων, το ανθρώπινο γονίδιο για την ινσουλίνη, γίνεται ικανό να την παράγει, αλλά και να μεταβιβάζει αυτή τη νέα του ικανότητα στους απογόνους του. Πώς αυτό γίνεται δυνατό;
Η απάντηση βρίσκεται σε μια μνημειώδη πρόταση που διατυπώθηκε τη δεκαετία του 1960 από τους Μοριακούς Βιολόγους, το Κεντρικό Δόγμα της Βιολογίας.
Πριν όμως μελετήσουμε το Κεντρικό Δόγμα της Βιολογίας, που είναι και το αντικείμενο του επόμενου μαθήματος, είναι χρήσιμο να ασχοληθείτε με μια από τις παρακάτω εργασίες:
  • Η δομή του DNA και ο βιολογικός ρόλος του,
  • Η δομή του RNA και ο βιολογικός ρόλο του,
  • Η δομή των πρωτεϊνών, ο βιολογικός ρόλο τους και η σχέση τους με την εκδήλωση των διαφόρων γνωρισμάτων,
  • Η δομή και ο βιολογικός ρόλος του πυρήνα και των ριβοσωμάτων.
(Σχετικές οδηγίες για τις εργασίες που θα τις αναρτήσετε στα blog σας, θα σας δοθούν στην τάξη)
Καλή δύναμη
Η καθηγήτριά σας

2 σχόλια:

ΝΕΦΕΛΗ - ΣΤΕΛΛΑ - ΑΔΑΜ - ΠΕΤΡΟΣ - ΡΩΜΑΝΟΣ είπε...

kyria papadimitrioy,

ta blogs mas einai kleidomena. den mporoyme na kanoume ergasia. o frankiskos ekane kati kai xekleidose to diko toy kai to diko mou, sto diko toy exei ballei ergasia alla ego akomi den mporo na anartiso. exo mazepsei arketi doulitsa apo tin omada mou alla den mporo na kano kati stin parousa fasi.

romanos apergis

ne-ste-ro-ad-pe είπε...

kyria papadimitrioy,

eftiaxa me tin boithia toy frangiskoy neo blog epeidi me to proigoumeno eixa problimata. to neo blog mou einai : http://nesteroadpe.blogspot.com/

eyxaristo
romanos apergis